08 ноября 2019

Бахмутська Енеїда - мова, як визначальний засіб життя (фоторепортаж)

738

Ветеран АТО Володимир Дериведмідь вже чотири роки прищеплює любов до української мови своїм землякам – і дітям, і дорослим. І робить він це доброзичливо та навіть, можна сказати, ніжно! А ось з чого все почалось.

Після служби в Афганістані Володимир оселився в Бахмуті. 

«Навколо мене панувала звична для Донбасу російськомовна середа, - пригадує він. – І раптом в одному з дітсадків, куди водили дочку, запропонували перевести її у щойно відкриту групу із вивченням української мови. Майже через тиждень, коли прийшов за дитиною, уперше почув від дівчинки: «Доброго вечора, тату!». Я тоді так розхвилювався та був настільки зворушений, що навіть заплакав. І тоді замислився: чому ми забуваємо, що ми – українці, із своєю мовою, культурою, і хто заважає кожному з нас бути тим, ким він є? Тоді я вирішив почати із себе.»

IMG 3938

І Володимир Дериведмідь відкрив у Бахматі книгарню, яка зветься «Еней», де продаються книжки тільки українською мовою. Щоб у крамниці завжди були книжки, він уклав угоди із усіма українськими видавництвами, які залюбки надають йому книжки на пільгових умовах. 

У крамниці Володимира можна купити не тільки книжки, але й українські мапи, плакати, канцелярські товари, різні українські сувеніри та вишиванки. На чільному місці – портрет Тараса Шевченко.

IMG 3928

Але не це тут головне. 

Головне – атмосфера доброзичливості, у якій усі всі, хто приходить до книгарні, відкривають свої таланти. 

Своїм покупцям хазяїн крамниці пропонує за приз прочитати віршика українською. Призи різні. Тим, хто приходить регулярно та постійно читає йому вірші – він в решті решт дарує вишиванку!

IMG 3925

Приходять сюди всі: і дорослі, і діти, і ветерани АТО, і працівники виконкому, і депутати, і пересічні мешканці культурної столиці Донбасу. Багато хто приходить не за призом, а приносить призи для дітей. 

Свій конкурс Володимир знімає на камеру та інколи показує бажаючим. Нам ця крамничка здається фантастичною. А сам Володимир Дериведмідь – уособленням щирої любові до своєї мови. 

IMG 3959

Снаряд несе руйнацію, а книга – зокрема книга українською – несе мир та любов, вважає Володимир Дериведмідь. 

Ось такий шлях прищеплення любові до мови працює у Бахмуті. 

А який шлях оберете ви? 

 

Олександра Гриценко, 16 років

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Медіагрупа Скрепка

    Україна, м. Харків
    Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
    +38 (050) 96-56-629 (9:30 - 18:30)

Ми в соц.мережах: