23 апреля 2018

Юнак із Закарпаття отримав дві золоті медалі за винайдений папір з листя

479

Юнак із Закарпаття отримав дві золоті медалі за винайдений папір з листя 17 квітня 2018 - 12:43 Своє відкриття хлопець зробив у шкільній лабораторії Уже дві золоті медалі за власну наукову розробку – виробництво паперу з опалого листя – привіз додому 16-річний Валентин Фречка із закарпатського села Сокирниця. Спочатку його винахід оцінили найвищими балами на олімпіаді в Тунісі, участь в якій брали представники 86 країн світу. А кілька днів тому юнак повернувся з Кенії, де переміг на Міжнародній олімпіаді з екології. Про це повідомляє кореспондентка Громадського радіо. 

У попередні роки роботи Валентина стосувалися очищення води після миття автотранспорту та винайдення екрануючої фарби для приміщень, що захищає від електромагнітних променів. Але вони не були настільки вдалими. Цього разу, стверджує винахідник, ідею знайшов «просто під ногами». Для виготовлення паперу згодиться листя будь-якого дерева. «Одного дня просто по гриби йдеш, бачиш листя, бачиш дерево, а з деревини виробляють папір… А чого не можна з листя? А чого воно просто валяється? А в містах і селах його багато, а його спалюють… І я запропонував технологію виготовлення паперу із опалого листя. Тобто на той час це було взагалі незрозуміло, як ми будемо це робити, чи у нас взагалі щось вийде, і нащо ми цей час витрачаємо», – розповів Громадському радіо Валентин Фречка. 

На отриманому  папері можна писати, малювати олівцями, фломастерами та навіть фарбами, друкувати на принтері. А ще з нього виходять екопакети та екоторби. Оскільки цей папір позбавлений будь-яких домішок, то рветься він трохи легше за звичайний, однак, за словами Валентина Фречки, цілком підходить для експлуатації. З листя, стверджує юний винахідник, можна також видобувати тверде паливо і виділяти мінеральні кислоти. А ще реалізація проекту дозволить скоротити вирубку дерев, вирішити питання із спалюванням листя. «Зростає чисельність населення Землі, зростає і потреба у споживанні паперу. Разом із тим і зростає вирубка дерев. Листя опале теж доволі суттєву проблему несе, особливо, якщо ми говоримо про великі міста. Це своєрідний абсорбент, який вбирає це в себе протягом всього року і після опаду листя залишається на поверхні ґрунту, і всі сполуки, які накопичилися в ньому під час вегетаційного періоду, потрапляють у ґрунт», – зазначив винахідник.

Вчителька хімії та біології Сокирницької школи Ольга Сабадош стверджує, що помітила здібності Валентина ще у 5 класі, а тому завжди намагалася підтримати учня. За її словами, винахід – унікальний, адже листя – швидковідновлювана сировина. У світі існує лише метод виготовлення паперу з соломи. «На патентування подані документи цієї ідеї, і з цим проектом він буде брати участь у екологічному конкурсі у Сербії.

Далі у червні місяці буде поїздка у Сполучені штати Америки на міжнародний конкурс і, якщо поталанить, я надіюся, що Валентин виграє грант на навчання у США», – прокоментувала Ольга Сабадош. З 19 по 25 квітня Валентин Фречка представлятиме Україну на міжнародному конкурсі в Сербії.

Крім презентації технології виготовлення паперу з опалого листя, він братиме участь в культурній частині, де демонструватиме відео про Україну та декламуватиме вірш.

 

Ольга Павлова

Джерело: https://hromadskeradio.org

 

proces-vygotovlennya-paperu-z-lystya.jpg

 

 

 

 

1 Комментарий

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Медіагрупа Скрепка

    Україна, м. Харків
    Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
    +38 (050) 96-56-629 (9:30 - 18:30)

Ми в соц.мережах: