30 марта 2018

Київський школяр Павло Роналдо змінює світ на краще

2259

Новини про підлітків у більшості випадків мають негативний відтінок: про насильства, смерть, порушення законів і залежність від інтернету. Але чи насправді всі ми заслуговуємо на таку “увагу”? Багато підлітків будують наше майбутнє вже сьогодні. Наприклад, київський школяр Павло Роналдо змінює світ на краще, не дивлячись на юний вік.

Одного дня семикласник Павло Роналдо повертався додому, коли побачив, як незрячий чоловік з тростиною переходить дорогу. Хлопець вирішив допомогти, а вдома взявся досліджувати, які інноваційні девайси існують для людей із порушеннями зору. Виявилося, що таких приладів обмаль. Це здалося Павлу несправедливим. Тому він вирішив взятися за розробку робота, який замінить поводиря-собаку для незрячих людей.

За роботами — майбутнє

Захоплення робототехнікою з’явилося у Павла ще з дитинства, коли майбутній винахідник складав машинки з конструкторів Lego, об’єднуючи кілька наборів. Серйозніше хлопець почав займатися робототехнікою з 5-го класу. Щоб поліпшити свої навички, навчався в технічній студії «Винахідник», а для отримання нових знань із програмування ходив на заняття комп’ютерної академії «ШАГ».

Тема техніки завжди була близькою для Павла, тож після того пам’ятного випадку з незрячим перехожим, він почав створювати власний винахід, який назвав Universal Robotic Assistant for people with visual disabilities. Хлопець розробив і зібрав робота зі спеціального робототехнічного набору Lego Mindstorms Ev3.

«Спостерігаю, як стрімко розвиваються світові технології, які розробки створюють провідні компанії з робототехніки. Бажання й цікавість придумувати нове, унікальне й необхідне переповнювало завжди, тому почав створювати роботів. Робототехніка для мене — це захоплива наука, перспективи її розвитку безмежні. Потенціал використання роботів ще сповна не розкритий. Але за ними — майбутнє. Надалі роботів використовуватимуть не лише в промисловій сфері. Відбувається щось подібне, як у 80-х роках минулого століття з комп’ютерами: ніхто тоді не думав, що їх застосовуватимуть не лише на великих підприємствах, а й у кожному домі».

webDSC_7922-e1518724156957.jpg

Ще з першого року існування, розробка винахідника здобувала визнання та займала призові місця на наукових змаганнях. Уперше робот був представлений на конкурсі Малої академії наук України: Павло тоді навчався у 8 класі. Досвід виявився настільки цікавим, що хлопець вдосконалив проект, зайняв із ним призове місце на конкурсі-захисті й разом із тим почав знайомитися світ зі своїм винаходом. Окрім конкурсів МАН України, робот брав участь у «Битві стартапів», Infomatrix Ukraine, Infomatrix World Final (де здобув бронзу з-поміж 359 проектів із 45 країн світу), Сreative Business Cup, Google Science Fair. Свій проект Павла Роналдо презентував на міжнародній конференції The Next Web у Амстердамі, де був наймолодшим учасником. Тоді Павло поставив собі за мету відкривати і розвивати технології.

Розробка виявилася у багатьох аспектах кращою, ніж, скажімо, спеціально навчений пес. Це підтвердив чоловік із порушеннями зору, який тестував винахід. Інтернет і система GPS-навігації дозволяють запрограмувати маршрут, тобто дорога не обмежуватиметься звичними одним-двома шляхами. Людина, що користується таким роботом, зможе давати йому команди, використовуючи мікрофон та навушники. У робота можна поцікавитися щодо погоди й рівня заряду батареї.

Павло не зупиняється на цьому й міркує, якими ще функціями можна наділити робота-поводиря. Для цього хлопець постійно навчається, консультується зі спеціалістами, відвідує спеціалізовані курси, воркшопи й конференції.

«У мене є багато захоплень, але саме робототехніку я обрав справою життя. Мені подобається працювати в цій сфері. Переконаний, що з допомогою роботів можна покращити якість життя людей. Дуже хочу, щоб мій проект перейшов на наступний етап розвитку і в подальшому вийшов на серійне виробництво. Завдяки цьому життя не однієї людини може стати комфортнішим».

webDSC_7783-e1518724142860.jpg

Завжди мати ціль

Пріоритети і тайм-менеджмент — секрети продуктивності юного винахідника.

«Мама з дитинства вчила мене правильно розподіляти час. У мене завжди було багато захоплень: різні види спорту, музична школа, робототехніка, дві іноземні мови, різні курси, підготовка і участь в конкурсах. Усе це треба поєднати з навчанням у школі».

webDSC_7839-e1519038776641.jpg

Мама завжди давала Павлу можливість всебічно розвиватися, виховувала в синові особистість, постійно підтримує і тепер. Інший чудовий приклад для Павла Роналдо — дідусь Валентин Володимирович, інженер за освітою, автор семи патентів, що працюють на різних промислових підприємствах. Із ним Павло завжди обговорює свої розробки.

«За кожним моїм досягненням — сотні годин занять, праця та характер, — пояснює хлопець. — Завжди маю мету і постійно працюю над її досягненням. Саме так прокладається шлях до успіху».

webDSC_7787-e1519037859772.jpg

Джерело: https://theukrainians.org/robot-povodyr/

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Медіагрупа Скрепка

    Україна, м. Харків
    Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
    +38 (050) 96-56-629 (9:30 - 18:30)

Ми в соц.мережах: