28 февраля 2018

Вчені розповіли, що і хто насправді формує інтелект дитини

341
 
Роль спадковості в ранньому розвитку інтелекту часто перебільшують. До таких висновків прийшли психологи з Ратгерського університету (США), які стверджують, що на формування IQ значно більше впливають середовище й освіта на початку життя. Про дослідження пише Science Daily. 
 
Вчені оцінюють успадкування різних ознак - тобто те, наскільки вони залежать від генів - за шкалою від 0 до 1. Наприклад, успадковання кольору очей становить 0,99 - дуже високий показник, зазначає Еспресо. 
 
Для рівня інтелекту це значення оцінювалося також вельми високо - 0,8. Однак нове дослідження показує, що чинники середовища можуть надавати набагато більш значний вплив на розвиток IQ в ранньому віці. Згідно з висновками психологів, в маленьких дітей показник успадкованого IQ може бути нижче 0,3. Це означає, що генетичні чинники не керують розвитком інтелекту безпосередньо, а складно взаємодіють з навколишнім середовищем. 
 
Наприклад, інтелектуальні здібності однояйцевих близнючок, вихованих в різних умовах, будуть кардинально відрізнятися за показниками, незважаючи на генетичну ідентичність. А отже, виховання в ранні роки життя дитини здатне значно підвищити рівень її інтелекту - за умови правильного підходу. 
 
Дослідження має важливе значення для зміни ставлення до освіти. Автори роботи вважають, що найчастіше діти починають вчитися занадто пізно і момент найбільшої податливості їх розуму виявляється пропущеним. 
 
Шкільні програми також повинні бути переглянуті - замість накопичення обсягу знань їм слід зосередитися на формуванні критичного мислення. Тільки так можна буде в повній мірі реалізувати генетичний потенціал дітей. 
 
 
Читайте більше тут: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Медіагрупа Скрепка

    Україна, м. Харків
    Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
    +38 (050) 96-56-629 (9:30 - 18:30)

Ми в соц.мережах: