23 марта 2016

Всіх запрошує на свято — і широка, і багата — Масляна!

632

Масляна — яке свято! Свято перед Великим постом. Свято млинців та вареників, де уся сім׳я може зібратися, щоб провести зиму та зустріти весну.

У селі Сковородинівка Харківської області люди з усім розмахом та за всіма традиціями відсвяткували це старе свято. Навіть гостям, які прибули з-за кордону, було цікаво подивитися на спалювання опудала зими. Звісно, традиції залишаються традиціями, але той захоплюючий краєвид… Як сядеш на лавочку, вслухаєшся у пісні, що лунають неподалік, так і справді, почуваєш себе на затишній та мирній Україні.

Дорослі та діти брали участь у різних конкурсах. Але чи здогадувалися вони, що насправді є «Масляною»? Відповідають учасники заходу:

— Це, перш за все, останній тиждень перед Великим постом, де можна посвяткувати, пограти, наїстися найсмачніших страв. І все це перед тим, як сім тижнів будемо постувати — треба подумати про моральну складову свого життя, про свою поведінку. Так що, чим краще заговітися на неділі Масляній, тим краще буде на неділях Великого посту!

— Дуже приємне свято, дуже цікаве. Ми мало що знаємо про нього, тому приїхали подивитися на справжні українські традиції.

Іноземці ж відповіли, що їм дуже сподобалось: вони вперше на такому святі, і спалювання опудала для них було незвичним, але цікавим.

До речі: свято це не зовсім українське, південні слов’яни його не знають. До нас воно прийшло тільки у двадцятому столітті із північно-слов’янських земель. Але Масниця прижилася й зараз виглядає вже зовсім по-українські.

Олександра Шестак, 14 років, гімназія № 172

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Медіагрупа Скрепка

    Україна, м. Харків
    Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
    +38 (050) 96-56-629 (9:30 - 18:30)

Ми в соц.мережах: