23 января 2016

Радість – це те, що дається з боєм

1030

Новий рік вже минув, проте солодкий присмак свята все ще тане на губах і в серці, а подарунки викликають зацікавленість та подив. Найочікуванішим презентом для поціновувачів постмодерної літератури став поетичний вечір Сергія Жадана. Напередодні його проведення автор написав у соціальній мережі про те, що такий подарунок можна буде знайти в Харкові, Львові та Києві. Харків’яни першими відчули на собі силу вільного поетичного слова. Подивимось, що з цього вийшло…

З перших секунд заходу стало зрозумілим, що в одному місці в призначений час зібралась єдина літературна родина, родина прихильників творчості українського поета, перекладача, прозаїка, громадського діяча.

Атмосфера була настільки домашньою, що навіть налаштування апаратури постало комічним етюдом: Сергій поцікавився про якість звуку, після чого запропонував розділити аудиторію на дві частини, так, щоб з одного боку сиділи поціновувачі приголосних звуків, а з іншого – голосних.
Одразу після встановлення аудиторією абсолютної тиші, Жадан розпочав подорож історіями кохання, дружби, часу, реальності та мрій. Щойно чергова частка поетичного шляху добігала кінця, оплески заповнювали простір. Здавалося, що ось-ось вийде та сама «жінка з чорним, як земля, волоссям», поштарка почне збирати «чужі адреси на серветках, рахунках»…

Можливо, кожен намагається подумки зрозуміти чужі переживання, розділити біль і радість. Таку можливість мали й учасники поетичного вечора, адже мінорного настрою додала розповідь Сергія про історію написання одного з нових віршів, який присвячується покійному бійцю АТО.
А далі були плани, плани, плани на майбутнє, які в першу чергу стосувалися підтримки українських солдатів.
До речі, перші звіти нового року Сергій Жадан вже оприлюднив на сторінках  соціальних мереж.

І наостанок письменник все ж таки нагадав, що «Радість – це те, що дається з боєм…».
Аудиторія підтримала Жадана і більше години не хотіла відпускати його, тулячись у чергах за автографом, фотографією, добрим словом, на які сам автор був не надто щедрим.

Катя Логвінова, 16 років, гімназія № 152

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Медіагрупа Скрепка

    Україна, м. Харків
    Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
    +38 (050) 96-56-629 (9:30 - 18:30)

Ми в соц.мережах: